mandag 21. mars 2011

Jaktprøvens betydning

Nå etter at champagnerusen og etterusen har lagt seg nyter jeg og hundene noen fridager med musikk, litt rydding og mye avslapping. Det er mulig dette kommer til å resultere i mange blogginnlegg, da antall innlegg er ganske proporsjonal med tiden man har til rådighet. Forrige uke var en intens uke og ikke minst en intens helg. Respekten for de som bruker av fritiden sin for at vi andre skal kunne møtes og stille til prøve har økt betydelig, og ikke minst har jeg stor respekt for dommerene som reiser land og strand rundt og stiller helg etter helg og det er mulig man velger det selv, men man velger samtidig noe bort foreksempel egne hunder. Jeg må samtidig skryte over kunnskapen og positiviteten til de dommerene vi hadde på Sennalandsprøven, fantastisk!

Men tittelen bærer bud om refleksjon. Refleksjonen går på om jaktprøvene sier noe om hvilke hunder vi ønsker oss og vil ha. Jaktprøvene måler egenskapene til hundene både individuelt og i sammenligning. Det heter seg at formålet med prøven er å
- avprøve og kartlegge hundens bruksegenskaper
- tjene avlsarbeidet
- høyne jaktkulturen og jaktens anseelse.
- bedre jakthunddressuren.
Prøvene skal så vidt mulig legges opp som sportslig utprøvet praktisk jakt.

Det finnes også et annet mål for en jakthund som ikke er prøverelatert eller like objektivt - antall skutte ryper som er et mål som avhenger av en rekke faktorer.

I en jaktprøve er det mange sider ved hunden som blir bedømt - å ja, jeg synes hundens bruksegenskaper kartlegges på en bra måte. Det å se andres hunder er både inspirerende og viktig for avlsarbeidet. Det viktigste for å få bedre hunder er vitterlig å avle på bruksegenskapene og da er en jaktprøve en ypperlig mulighet for å se på eventuelle interessante hunder.

En annen viktig ting er at man får sett hvordan hundene takler stress. Det er stressende å gå i kobbel store deler av dagen for så å få være på jobb i 20 min av gangen og hele tiden forholde seg til fremmede hunder og folk. Klarer hunden det er det i seg selv en prestasjon.

Det jeg imidlertid lurer på - det er de samme folkene som får frem gode hunder gang på gang på gang. Er det den kunnskapen de har opparbeidet seg eller er det genetiske materiale disse jobber med uovertruffent. Det handler om begge ting tror jeg. Det er dyktige folk, og noe av den dyktigheten er at de tenker lenge og vel gjennom valget av ny hund og dette valget er nok basert på resultater, men også på egne observasjoner av de hundene som avkommet kommer fra. Hva forventer og ønsker disse da av sine hunder. Jeg håper og tror at det er gode jegere de ønsker seg. Gode hunder som jobber godt med sin eier. Hunder som går og som holder dag ut og dag inn - da konkurranser kan dra seg over flere dager. Skal det holde i vinnerklassen må det også være trykk i disse hundene. Disse hundene med den iboende evnen til å trykke til utgjør en betydelig del av vårt avlsmateriale.

Det siste er kanskje tidvis noe problematisk i forhold til den jevne jeger og i alle fall for de som velger å ha en fuglehund som en ren familiehund. Trykk betyr ikke nødvendigvis ikke at den er vanskelig å dressere, men en hund med godt trykk er nok vanskeligere å dressere til momentet ro i oppflukt. Det viktige er at kommunikasjon mellom hund og eier er så godt at hunden ikke anser alternativet til ro i oppflukt, ettergang, som et alternativ. Dette krever en god dressør.

Jeg tror hele dette resonnementet koker ned til at dersom man ser seg rundt etter en ny hund bør man se de potensielle avlsdyrene på jobb - og der er jaktprøven viktig som arena.

En god jakthund trenger ikke være en god prøvehund - av flere tidligere nevnte årsaker. Jeg er litt usikker på om du kan være en god prøvehund uten å være en god jakthund - i tilfelle bør det være noe galt med bedømmelsen av bruksegenskapene - og det har jeg ikke erfaring nok til å bedømme.

Konklusjonen etter helgen er at det er mange flinke og flotte hunder der ute med flinke og trivelige eiere - det er denne kombinasjonen som gjør at noen holder på år etter år etter tiår. Det er derfor dommerene bruker helg etter helg og det er derfor ildsjelene står på for å arrangere prøvene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar