mandag 10. oktober 2011

Jaktprøve for dummies

Hva er en jaktprøve?
Det har vært skrevet mye om jaktprøver på denne bloggen, men det er altså en avprøving av jakthunder og i denne sammenheng stående fuglehunder. Altså de som markerer fugl ved å ta stand.

Hvem deltar på jaktprøver?
Deltakerene er en broket forsamling, jeg vil tro den speiler befolkningen ganske godt. Fellles for de alle er at de synes at det er gøy med fuglehund. På hytta hadde vi i utgangspunktet en student, en brannmann, en ingeniør og meg. Vi hadde 4 Breton og Leia. Vi suplerte etter hvert med en student til og en irsk setter.

Hva sier en premie?
En premie forteller først og fremst at hunden har funnet fugl. Den har også kunnet stoppe for denne fuglen. Dersom man får en første premie i de to klassene som heter kvalitet altså uk og ak har hunden også vist at den kan reise fuglen.

Hvordan arrangeres prøver?
Hunden deles inn i partier. I jaktprøver på høyfjell går to hunder mot hverandre i det som kalles slipp. På skogsprøver slippes en og en hund.

Når deltok Leia på sin første jaktprøve?
Leia var i utgangspunktet meldt på Børselv uka før jakta, men jeg trakk henne da det var 4 måneder siden sist hun hadde hatt stand på rype og fordi jeg ikke kunne stoppe henne. Leia ble meldt på Sennalandsprøven etter å ha vist at hun tok stand og stoppet etter at hun hadde reist fuglen. Sennalandsprøven ble arrangert i helga altså 08 og 09 oktober.

I neste innlegg kommer referatet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar