Jeg liker å lese historie, det har jeg alltid gjort, det er forbausende at også før i tiden varierte rypebestanden og man visste ikke helt hva som gav disse endringene. Man hadde da som nå mange teorier. Det virker opplest og vedtatt at smågnagerforekomsten har en sammenheng, det funderes på blåbærenes betydning, noen tror på parasitter og det virker som noen tror slavisk på jegernes enorme betydning og ikke minst fuglehundfolket. Det er veldig få fuglehunder som springer rundt og tar livet av rypene. Man vil nok se mange flere ryper med hund enn med støkk fordi man får dekket områdene bedre, men om flere fugler bringes for skudd sånn jevnt over det har jeg mine tvil om. Til det finnes det også mange udresserte hunder.
I følge avisen finnmarken mener finnmarkseiendommen at " Restriktive kvoter har ført til at få ryper ble felt i jaktsesongen 2012-2013". Nå var det vel slik at tellingen viste ekstremt lite fugl som gav enda lavere kvoter enn vanlig, men og si at det er kvotene som har ført til lite felling er vel å ta hardt i. Tallene viser at hver jeger felte 0,45 liryper per jaktdag noe som er langt under kvoten. Riktignok er det grunn til å tro at en del jegere som har gjestet Finnmark som tradisjon over kanskje tiår valgte å holde seg borte grunnet kvoteregulering og risiko for ikke å få jakte der de ønsket grunnet et noe krøkete regelverk. Det virker helt logisk at den lave fellingen er et resultat av den lave forekomsten av fugl. Jegere har da en viss selvjustis. Enten er det ikke fugl og da skytes intet, og er det lite er det heller ikke noe stas å skyte. Jegere har igjennom tidene aller helst høstet av overskuddet. Det finnes selvfølgelig groteske eksempler på arter som er utrydningstruet fordi noen har funnet stor verdi i enkelte kroppsdeler.
Det som er fascinerende er at 2011/2012 var et relativt godt år tellingsmessig. Kvoten ble ikke oppregulert sammenlignet med tidligere år med dårligere telling og man fikk et krack i bestanden. Jeg skulle ønske finnmarkseiendommen heller forklarte det i sin pressemelding enn å slå fast at det ikke skytes der det ikke er fugl.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar