onsdag 8. august 2012

Avlstispebevis

I går kom Leia sitt avlstispebevis i posten. Stor stas. Jeg er ganske sikker på at det kommer i glass og ramme, kanskje ikke akkurat i stua, men at det kommer på veggen, ja det gjør det.

Hva betyr det å være avlstispe i raseklubben. For engelsk setteren betyr det at jeg har gått god for hennes gode helse, at hun ikke innehar noen arveldige sykdommer på det tidspunktet det er søkt (statusen vil bli trukket om hun senere skulle få det). at hun er premiert i henhold til en standard både på jaktprøver og på utstilling. Dette dokumenterer bruksegenskaper og et rasetypisk eksteriør. For tispe holder det med 2 x 1 UK, man trenger altså ikke premie i AK. Jeg har selv stilt spørsmåltegn ved dette i eget hode. Man sier ofte at AK-premiene sier noe om dresserbarhet, mens UK sier mest om talentet.

Det er flere teorier når en hund er rolig i fugl. En er at hunden ikke er våknet. En annen teori er at hunden er godt dressert. Cali har vært rolig i fugl de siste gangene det har gått opp rype foran henne. Jeg setter det nok mest på kontoen for ikke våknet helt. Leia derimot er dressert rolig i fugl. For de som har vært med oss en stund er det kanskje noen som husker Leias fantastiske etterganger i fjor i August . Det er svært lite som er halvveis med Leia og heller ikke ettergangene har vært halvveis.

Men Leia har i løpet av vinteren vist flotte fuglearbeid og til dels vært i ro på eget initiativ. Leia er ikke den type unghund som med nød og neppe lar seg stanse på lengden av et hagleskudd. Jeg er spent på hennes overgang i AK. Enn så lenge skal vi bruke tiden på å henge opp beviset avlstispe. Så får vi se om vi får brukt statusen til noe.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar