torsdag 8. november 2012

Nytt fuglehunden

Det er få blader som har så mange gode leder som bladet fuglehunden. Det er kanskje fordi redaktøren skriver en leder med gode refleksjoner, så skriver hver av raseklubbene sine ledere og totalt sett blir det mange gode lederartikler.

Engelsk setter-lederen var kanskje den beste, fordi den tok opp noe essensielt. Skal vi komme fremover som rase må vi være litt rause. Vi må være åpne for andres suksess. Vedkommende skribent som forsåvidt kanskje kom med det viktigste bidraget til jubileumsboka slik jeg så det - tanken om at avlen kanskje går fortere fremover om vi ikke alle bare må avle på "gammelhunden"- hadde mange gode poeng. Det viktigste er at det er mange engelsk settere som lykkes og det må vi glede oss over.

Bare her i Finnmark har vi utrolig mange gode hunder og det har vi all grunn til å være stolt over. Det betyr at når vi oppnår gode plasseringer her kan vi gjøre det hvor som helst. Det er ingen grunn til å stå med lua i hånda og tro at alle andre har bedre hunder enn oss. Vi har et bra materiale i fylket som vi kan utvikle videre. Dette er godt illustrert med at jeg fortsatt mener Leia kom til Arctic cup som en underdog, hun var på ingen måte blant de mest profilerte vinteren 2012 inntil Arctic cup - til det hadde hun stilt på for få prøver.

Det beste med andres suksess er at det gir oss et bredere avlsmateriale. Mange vil hevde at det er noe galt med oss som stiller på jaktprøver, at jaktprøver er langt fra vanlig praktisk jakt og at hundene må trenes spesielt til jaktprøver. Til det vil jeg sitere en av mine kolleger som sindig hadde sagt til dommeren da dommeren var meget entusiatisk over en flott prestasjon av vedkommendes pointer "vi gjør det bare som vi gjør når vi er på jakt". Jeg er den første til å innrømme at jeg har lurt på om Leia hadde gjort det bedre i høst om man hadde trent mer med andre, men som høsten ble prioriterte vi det vi hadde mest tro på der og da. Vi har ingen tro på å legge til mange provokasjoner som vi ikke har kontroll over før vi mener hunden er klar for det. Hunden må utvikle seg i sitt tempo og det passer kanskje ikke med terminlista, men det får så være, det kommer alltids nye prøver.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar